Menu


VOL-VCA

Als operationeel leidinggevende is er binnen de VCA een aparte certificering. Het certificaat dat u moet behalen is VOL-VCA (afkorting van: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende VCA). Hiermee krijgt u naast alle onderwerpen die tijdens de VCA-Basis worden behandeld extra informatie die voor u als leidinggevende belangrijk is.

 

De cursus VOL-VCA wordt aangeboden in twee dagen met aansluitend het examen door een onafhankelijk examenbureau. Beide lesdagen zijn nodig om de informatie van VCA-Basis en de aanvullende eindtermen van VOL-VCA te behandelen. Zodra u het examen met succes heeft afgerond ontvangt u een certificaat met een geldigheidstermijn van 10 jaar. 

 

Cursus informatie:

Duur: 4 dagdelen
Prijs: € 295.00 excl. BTW

Inclusief: Examen
Exclusief:


Startdata

De training VOL-VCA is gericht op leidinggevenden die operationeel werkzaamheden uitvoeren. De leidinggevenden komen voor hun werkzaamheden hierdoor regelmatig op de werkgebieden en hierdoor is het ook noodzakelijk dat er een certificering aanwezig is.

 

Binnen de bedrijfscertificering van VCA is het hebben van één medewerker met minimaal een VOL-VCA certificaat verplicht.  

De VCA-certificering is oorspronkelijk afkomstig vanuit de petrochemie en heeft zich gedurende de jaren ontwikkeld als algemene standaard rondom veiligheid. Dit betekent ook direct dat de training niet gericht is op een specifieke sector en/of doelgroep, maar toegankelijk is voor iedere werknemer die werkt in een risicovolle omgeving. Operationeel leidinggevenden dienen hiervoor in het bezit te zijn van een certificaat VOL-VCA. Dit is een uitgebreider traject dan de VCA-Basis. Deelnemers zullen naast de kennis van VCA-Basis ook informatie moeten opdoen om als leidinggevende in gevaarlijke situaties te functioneren.

 

Werknemers die werkzaam zijn bij organisaties met een VCA-bedrijfscertificering zullen veelal allemaal verplicht worden om het VCA-certificaat te halen. Daarnaast worden er door opdrachtgevers steeds vaker de eis in aanbestedingen opgenomen om te voldoen aan de VCA-standaard.

Er zijn momenteel geen trainingen ingepland
Neemt u contact op voor meer informatie wanneer de training weer wordt ingepland via de open inschrijvingen of wat de mogelijkheden zijn voor u op locatie.


De VCA-certificering is ontwikkeld door VCA Infra. Dit is ook de organisatie die de volledige registratie van het VCA regelt. De examinering is echter bij erkende examencentra neergelegd die op onafhankelijke wijze de examens moeten afnemen bij deelnemers.

 

Deelnemers die het examen met voldoende resultaat hebben afgerond ontvangen hiervoor het VCA-certificaat van het examenbureau. Het certificaat heeft hierbij een geldigheidsduur van 10 jaar.

De training wordt aangeboden op twee lesdagen. Tijdens de training worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

 

  • Onderwerpen VCA-Basis
  • Het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen
  • Bedrijfsnoodplan
  • Het organiseren van toolbox vergaderingen

 

Let op! Er zijn meerdere docenten die de training verzorgen, waardoor de inhoud iets kan afwijken. Na de laatste lesdag wordt het examen aansluitend afgenomen door het examenbureau.

Gerelateerde cursussen