Menu


VCA-Basis

Veel bedrijfsongevallen of bijna-ongevallen zijn het gevolg van kennisgebrek of onvoldoende bewustheid van de risico’s bij medewerkers die het werk uitvoeren of daarbij direct betrokken zijn. Tenslotte zakt kennis na zo’n lange tijd weer weg en schuilt het gevaar van nonchalance. Werkzaamheden worden dan snel en onveilig uitgevoerd.
 
De cursus VCA-Basis wordt aangeboden in één lesdag met aansluitend het examen door een onafhankelijk examenbureau. Tijdens deze lesdag wordt u klaargestoomd om het examen met succes af te ronden zodat u het VCA-certificaat (wederom) ontvangt. De ervaring leert tenslotte dat de behandelde kennis weer snel wordt opgepikt. Bij het behalen van het examen ontvangt u een certificaat met een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

Cursus informatie:

Duur: 2 dagdelen
Prijs: € 235.00 excl. BTW

Inclusief: Examen
Exclusief:


Startdata

De training VCA Basis wordt verzorgd met doel om het gelijknamige certificaat te behalen. Dit is een onafhankelijke certificering  en bedoeld voor werknemers die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogde risico in een risicovolle omgeving. De examinering en daarbij bijbehorende training besteedt veel aandacht aan de veiligheidsaspecten tijdens werkzaamheden. Hierbij worden o.a. de volgende punten behandeld:

 

  • Algemene doel Arbo-wet
  • Veilig gebruik van gevaarlijk materiaal
  • Rol arbeidsinspectie
  • Kennis van het blussen
  • Inzicht in werkzaamheden met verhoogd risico 

De VCA-certificering is oorspronkelijk afkomstig vanuit de petrochemie en heeft zich gedurende de jaren ontwikkeld als algemene standaard rondom veiligheid. Dit betekent ook direct dat de training niet gericht is op een specifieke sector en/of doelgroep, maar door iedere werknemer die werkt in een risicovolle omgeving toegankelijk is. Uitvoerende werknemers zullen vaak in het bezit moeten zijn van een certificaat VCA-Basis.

 

Werknemers die werkzaam zijn bij organisaties met een VCA-bedrijfscertificering zullen veelal allemaal verplicht worden om het VCA-certificaat te halen. Daarnaast worden er door opdrachtgevers steeds vaker de eis in aanbestedingen opgenomen om te voldoen aan de VCA standaard.

Er zijn momenteel geen trainingen ingepland
Neemt u contact op voor meer informatie wanneer de training weer wordt ingepland via de open inschrijvingen of wat de mogelijkheden zijn voor u op locatie.


De VCA-certificering is ontwikkeld door VCA Infra. Dit is ook de organisatie die de volledige registratie van het VCA regelt. De examinering is echter bij erkende examencentra neergelegd die op onafhankelijke wijze de examens moeten afnemen bij deelnemers. Er mag geen relatie bestaan tussen het examencentra en een opleider.

 

Deelnemers die het examen met voldoende resultaat hebben afgerond ontvangen hiervoor het VCA-certificaat van het examenbureau. Deelnemers worden daarnaast direct geregistreerd door het examenbureau in de VCA-database. Dit moet voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van de VCA-certificering.

De training wordt aangeboden in twee dagdelen van ieder 3 klokuren les. Tijdens de training worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

 

  • Algemene doel Arbo-wet
  • Veilig gebruik van gevaarlijk materiaal
  • Rol arbeidsinspectie
  • Kennis van het blussen
  • Inzicht in werkzaamheden met verhoogd risico

 

Let op! Er zijn meerdere docenten die de training verzorgen, waardoor de inhoud iets kan afwijken. Na de lesdag wordt het examen aansluitend afgenomen door het examenbureau.

Gerelateerde cursussen