Menu

Knaagdierbeheersing, welke licenties hebben we?

Het professioneel toepassen van rodenticiden onder agrariërs is vanaf 1 juli 2015 beperkt. Iedere agrariër heeft vanaf dat moment een geldige licentie knaagdierbeheersing (KBA) nodig om de middelen te gebruiken. Na de invoering is er nog behoorlijk wat gesleuteld aan de regelgeving en licenties. Voldoende reden voor een extra toelichting.

De KBA licenties
Er zijn anno 2017 twee licenties voor de bestrijding van knaagdieren beschikbaar:
- licentie KBA
- licentie KBA-GB

Agrariërs die bij de invoering in 2015 een KBA-licentie/aantekening* hebben gehaald zijn momenteel in het bezit van een 'gewone' KBA-licentie. Hiermee is het toepassen van rodenticiden binnen het agrarische bedrijf toegestaan. Agrariërs die rodenticiden ook buiten willen gebruiken dienen in het bezit te zijn van een KBA-GB. De licentie KBA-GB is sinds januari 2017 beschikbaar en kan worden gevolgd bij erkende opleiders.

Het creëren van een extra licentie is volgens de betrokken instanties noodzakelijk om de doorvergiftiging te beperken bij andere dieren (o.a. roofvogels). Onderzoek heeft uitgewezen dat de normen voor doorvergiftiging naar andere dieren met duizenden procenten werd overschreden.

Uw KBA(-GB) licentie halen
Er is voor het halen van een KBA-licentie geen verschil ten opzichte van de introductieperiode. Agrariërs die in het bezit zijn van een spuitlicentie kunnen door middel van een kennisbijeenkomst een extra aantekening op de spuitpas krijgen. Mocht u niet in het bezit zijn van een spuitlicentie dan worden hiervoor aparte trainingen aangeboden, met aansluitend een erkend examen.

Zodra u in het bezit bent van een KBA-licentie is het ook mogelijk uw KBA-GB te halen. Het is hierbij verplicht om naast een persoonscertificering ook een bedrijfscertificering aan te vragen. Deze certificering kunt u aanvragen op de website van Bureau erkenningen (www.erkenningen.nl) door middel van het doorlopen van 5 stappen. Jaarlijks zal er een audit plaatsvinden om te bepalen of het gebruik van rodenticiden goed verloopt. Bij het buitengebruik van rodenticiden bent u verplicht eerst alternatieve bestrijdingsmethodes (o.a. klemmen) te proberen, voordat u overstapt naar chemische bestrijding. Het werken volgens deze standaard wordt ook uitgebreid behandeld in de trainingen KBA-GB.

Vragen?
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande informatie of gewoon een vraag hebben over ons aanbod, aarzel dan vooral niet om contact op te nemen via 085-7440505 of info@terratrainingen.nl.

* De term licentie/aantekening hebben eenzelfde waarde. Gebruikers die een spuitlicentie hebben krijgen een aantekening op de spuitpas. Zonder spuitlicentie wordt er een aparte KBA-licentie uitgegeven.