Menu

Wereldwijd bedreigde bij doet het goed in Amsterdam

Wereldwijd sterven bijenvolken uit, maar in Amsterdam is het aantal soorten wilde bijen deze eeuw met 20% gestegen, van 52 verschillende soorten in 2000 naar 61 in 2014.

Wethouder Addeluheb Choho (Groen) heeft deze resultaten gepresenteerd tijdens een symposium over bijen en vlinders. De resultaten zijn afkomstig van een lopend onderzoek in de stad.

De gemeente geeft als argument dat het “Amsterdamse groen anders is ingericht” wat een positief effect heeft op het aantal soorten wilde bijen. Zo zijn er op verschillende plekken wilde bloementuinen aangelegd, wordt er geen gif meer gebruikt in het openbaar groen en zijn er speciale projecten voor bijen gestart.

Zowel het aantal soorten als binnen de soorten is er sprake van een toename. Zo zijn er onder meer de tronkenbij, de grote klokjesbij,en de gedoornde slakkenbij als nieuwe soorten gesignaleerd. Daarnaast was bijvoorbeeld de gewone sachembij in 2000 nog schaars en vliegt deze bij nu op verschillende plekken in de stad rond.

Amsterdam heeft 650 bijenkasten op daken van particulieren, hotels, bedrijven en in volkstuinen en parken geplaatst. In deze bijenkasten leven voornamelijk honingbijen, waarvan er momenteel 34 miljoen zijn. Het totale aantal wilde bijen is niet bekend.

De wethouder komt binnenkort met een plan vor meer en beter groen, “ zodat bij en mens overall in de stad het groen kunnen blijven vinden”.