Menu

Wijziging wetgeving m.b.t. knaagdierbestrijding

De afgelopen maanden heeft het veel gemoederen bezig gehouden, de beperkingen op rodenticiden per 1 juli 2015.

De beperkingen zou betekenen dat rodenticiden vanaf die datum niet zomaar meer gekocht mogen worden en dat bestrijdingen voor ongedierte uitbesteed moeten worden. Gelukkig heeft het Ministerie voor agrarische ondernemers een uitzondering gemaakt. Is deze agrarische ondernemer in het bezit van een geldige spuitlicentie dan hoeft deze slechts één kennisbijeenkomst KBA te volgen om ook bestrijdingen na 1 juli 2015 te mogen uitvoeren.

De huidige regelgeving
Momenteel is het zo dat alleen de agrarische ondernemer op het eigen terrein bestrijdingen mag uitvoeren. In praktijk zou dit erop neerkomen dat binnen een organisatie met 200 man personeel alleen de ondernemer knaagdierbestrijding uit mag voeren. Iets wat binnen veel bedrijven niet wenselijk is, maar de letter van de wet beperkt zich echt tot alleen deze ondernemer. 

Afgelopen week hebben wij bericht gekregen dat hoogstwaarschijnlijk (het is nog niet helemaal zeker) niet alleen de ondernemer, maar ook het personeel van een organisatie bestrijdingen mag uitvoeren. Het zou dan alleen gaan om personeel dat een vast dienstverband heeft. De bestrijdingen mogen wel alleen maar op het eigen agrarische bedrijf worden uitgevoerd. We houden u op de hoogte!