Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Opleiding ongediertebestrijding


Geïnteresseerd in een professionele carrière binnen de ongediertebestrijding? In samenwerking met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) bieden wij de opleiding ongediertebestrijding, of eigenlijk plaagdierbeheerser, aan. Deze opleiding legt een sterke nadruk op het preventief aanpakken van plaagdieren in gebieden waar ze ongewenst zijn. Hierbij zien we beheersingsmaatregelen met chemische middelen als laatste redmiddel als de overlast significante is.

Onze opleiding combineert theorie- met praktijklessen en wordt verzorgd door ervaren trainers uit de sector. Je leert de nieuwste methoden en strategieën voor het identificeren, voorkomen en bestrijden van plagen. Een uniek aspect van onze opleiding is de specialisatiedag in 'determinatie', een essentiële vaardigheid voor het opstellen van een effectief beheersingsplan.

alt_hier

STUDIEDUUR

De opleiding ongediertebestrijding duurt 10 lesdagen, waarvan 2 volle dagen in de praktijk.
alt_hier

ERKENDE OPLEIDING

Aan het eind van de opleiding volg je een theorie- en praktijkexamens. Dit examen is erkend door het RPMV.
alt_hier

KOSTEN

De opleiding kost € 3250,- en is incl. lesmateriaal, lunches, KAD-Handboek en examenkosten.
Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Wat leer je tijdens de opleiding ongediertebestrijding?


Tijdens de opleiding ongediertebestrijding leer je essentiële kennis en vaardigheden voor professionele plaagdierbeheersing. De opleiding, bestaande uit acht theorie- en twee praktijklesdagen, behandelt onderwerpen zoals plaagdierbiologie, identificatie (determinatie), Integrated Pest Management (IPM), veilig gebruik van biociden, en het naleven van wetgeving.

Praktijklessen focussen op het herkennen van plaagdieren, het uitvoeren van inspecties en bestrijdingstechnieken, en het communiceren met klanten. De praktijklessen worden verzorgd in groepjes van max. 5 deelnemers, waardoor er veel persoonlijke aandacht is.

Opleiding opleiding

Samenwerking KAD


Twee weten er meer dan één, dat is als opleider niet anders. Voor de opleiding ongediertebestrijding werken wij dan ook samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit Wageningen. Het KAD is al jaren de organisatie voor plaagdierbranche op de gebieden: onderwijs, determinatie, onderzoek en advisering. De opleiding wordt volledig verzorgd op de locatie van het KAD. Deze locatie is ingericht met meer dan 5 praktijkruimtes waarin verschillende situaties praktijkcasussen geoefend kunnen worden.

Daarnaast biedt het KAD als onafhankelijke organisatie inzichten in plaagdierproblematiek, met een focus op preventie en bewustwording over plaagdieren. KAD onderstreept het maatschappelijk belang van objectieve voorlichting en het voorkomen van plaagdierenoverlast. Daarnaast biedt KAD ondersteuning aan zowel consumenten als bedrijven bij het identificeren en voorkomen van plaagdieren, waarbij de nadruk ligt op de voedselveiligheid en het minimaliseren van risico's door plaagdieren.

hovenier

Erkende opleiding


De opleiding ongediertebestrijding is erkend door het RPMV. Het RPMV is voor de Nederlandse overheid verantwoordelijk voor het uitgeven en registreren van verlengingsbijeenkomsten die ongediertebestrijders nodig hebben. De licentie die wordt behaald heet formeel: Bewijs van vakbekwaamheid “beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen”. In de volksmond wordt er echter gesproken over de licentie 'Bestrijdingstechnicus'.

De licentie bestrijdingstechnicus heeft een geldigheid van 5 jaar. Licentiehouders dienen in deze 5 jaar up-to-date te blijven door het behalen van minimaal 100 nascholingspunten. In de praktijk komt dit vaak op het volgen van 4 nascholingsdagen. Deze nascholingsdagen worden afgesloten met een erkend examen waar de theorie getoetst wordt van de nascholing.

Opleiding opleiding Opleiding opleiding

Kosten en lesmateriaal


De kosten voor de opleiding ongediertebestrijding bedragen € 3250,- excl. BTW. Deze kosten zijn als volgt opgebouwd: cursusgeld € 2155,-, examenkosten RPMV € 800,-, arrangementskosten € 295,- en het KAD-Handboek (gratis). Mocht het voorkomen dat je een examenonderdeel moet herkansen, zullen hier apart kosten in rekening gebracht worden.  

Bij aanvang van de opleiding krijg je een pakket met essentiële materialen voor de cursus, inclusief het officiële cursus- en KAD-Handboek, diverse vragenlijsten, een vergrootglas, notitieblok en een pen. Je hebt tijdens de opleiding een aantal persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Heb je deze (nog) niet zelf? Op de eerste lesdag heb je de mogelijkheid om een 'starterskit' met deze benodigde materialen tegen een gereduceerd tarief te bestellen. 

Copyright Terra Trainingen 2024